fredag den 19. oktober 2012

Kongelys for første gang

Jeg har fået mange nye stauder i haven i år, som jeg ikke har haft før, men nogle af de stauder, som jeg er blevet aller mest glad for, er den store gule kongelys med de grålige blade. Jeg fik nogle frø af en haveven, og såede dem i foråret eller var det efteråret? Hen over sommeren har jeg gået og kigget efter om der ikke snart kom gang i dem, men jeg kunne ikke se skyggen af dem. Jeg kiggede i det forkerte bed, utroligt nok kunne jeg ikke en gang huske, hvor jeg havde sået dem. Pludselig skød der nogle små kongelys op med raketfart i lavendelbedet, men jeg havde ikke lige forestillet mig at det var der de skulle trone (selvom jeg må selv jo have sået dem der!!!), men nu synes jeg at de passer perfekt til bedet med deres farver og spir. Da de er kommet så sent, står de stadig smukt blomstrende uden at være brune og summende bier besøger dem flittigt også selvom det er blevet efterår.

 
 

15 kommentarer:

 1. Det er en imponerende plante, så mega store , de kan blive:) Har dem også,de sår jo sig selv, så fra nu ved du aldrig hvor de kommer, hahahahahaha.
  God lørdag :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det gør skam slet ikke noget, at de er villige til at så sig, jeg kan jo bare gøre kort proces med dem, der hvor jeg ikke ønsker dem. Jeg elsker planter som både er smukke og nemme til at formere sig, så længe det ikke bliver ukrudsagtigt. Når en plante bare kan rykkes op uden besvær, så er det ikke så ukrudtsagtigt i mine øjne;-)
   God lørdag til dig også:-)

   Slet
  2. Hvor har du ret ;) Fuldstændig min filosofi ;)Her står der planter i fliserne, hvis jeg synes det passer sig, hahahaha! Vil den være der, så lad den ;)

   Slet
 2. Hvor er det nogle store og flotte eksemplarer du har :-)
  Jeg har ikke haft kongelys tidligere, men i år er de kommet ind helt af sig selv og det endda to forskellige steder. Men mine er ikke nær så store og flotte i blomsten som dine.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har egenligt ønsket mig dem i mange år, men har først fået dem nu, og det har jeg bestemt ikke fortrudt. Jeg har også købt en mindre udgave i en purpur udgave på planteskole, men det er nok først næste år, at jeg får glæde af den:-)

   Slet
 3. Kongelys er så imponerende.
  Tillykke med dem.
  VH Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det:-) Ja jeg er selv vildt imponeret over at en så høj og tyk blomsterstand kan stå så ret og trone op i bedene, og så også være i blomst i flere måneder...dejlig plante!

   Slet
 4. Hej bente.Ja! de er imponerende og flotte,men jeg synes de fylder for meget i min have.
  God weekend Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. De tager unægteligt meget plads, og det kan da også være et problem, når de fortrænger andre knap så stædige planter, men i det bed hvor de vokser, synes jeg egenligt ikke at det gør meget. Lavendlerne skal nok overleve dem:-)
   Kh Bente

   Slet
 5. Det er en statelig plante der lever op til sit navn :o) den er smuk, men jeg foretrækker nu også at nyde den i andres haver ;o)

  Ha en go weekend...

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret - Den kunne simpelthen ikke have et bedre navn end Kongelys, og som den konge den nu er, så passer den nok heller ikke ind i alle haver, men i min have er den en gave:-)
   Fortsat go' weekend..
   Kh Bente

   Slet
 6. Hej Ja det er godt nok en flot plante. Jeg har flere typer kongelys, men har først fået den filtede i år, som nogle småplanter. Jeg troede egentlig de var 2årig, men hvis du såede dem i foråret kan det jo ikke passe.
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også undret mig, det skulle jo være en to årig. Jeg er i tvivl om, jeg såede dem i sidste efterår eller om det var i dette forår, men uanset hvad så burde den jo ikke blomstre før næste år.
   Jeg kan dog se, at der kommer en del, som først bliver store næste år, selvom jeg har sået alt på samme tid...men planten er ny for mig endnu, så jeg mangler lige at den ordenligt at kende.

   I starten troede jeg også at det var fingerbøl eller digitalis, indtil det gik op for mig at det var de længe ventede Kongelys.
   Kh Bente

   Slet
 7. Den er 2 årig og opføre sig som Digitalis. Sås det ene år, og blomstre det næste, og dør samme år som den blomstre. Den vil frøså sig, så hvis du en gang har haft den, vil du altid have den. Næste år har du sikkert kun de lodne småplanter, men herefter skulle du være 'selvkørende' :O)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, men så synes jeg ikke rigtigt at den opfører sig som den skal. Uanset om jeg såede sidste efterår eller foråret i år, så er de først kommet op i år omkring juni, juli og nogle af dem blomstrer nu og dør om lidt og andre er stadig små og vil nok blive store næste år.

   Dette ville jeg ikke have opdaget, hvis ikke at planten var ny i haven og jeg har altså kun sået dem een gang på samme tidspunkt, så jeg synes at det er lidt mystisk, men jeg se at Lisbeth fra Høneballehaven har oplevet det samme med en hvid Kongelys.

   Men uanset om den vil hurtigt frem i verden i min have, så er jeg bare glad for, at jeg endelig har fået fat i den:-)

   Slet