onsdag den 19. september 2012

Grethes have

I søndags var jeg på haveudflugt i hele tre imponerende haver sammen med de andre fra bestyrelsen i den havekreds, som jeg er i. Vi havde planlagt en heldags udflugt og vi så bl.a Lille Malund og en rigtig samlerhave i Brædstrup og så var der haven i Smedebæk og dens ejer, som jeg gerne vil fortælle lidt om og vise billeder fra. Ejeren hedder Grethe og er en ældre dame, som bor alene på en gård, hvor hun igennem mange år har lavet haven større og større. Søren Ryge har faktisk lavet en TV udsendelse fra stedet, og ganske som dengang jeg så udsendelsen, så kunne jeg igen ikke undgå at blive imponeret over den dejlige sympatiske dame, som elsker sin have, og går i den fra solopgang til solnedgang. Hun blev tabt på gulvet som spæd og ikke siden kunnet bøje sin ryg, så derfor foregår alt havearbejdet næsten halv liggende. Haven er efterhånden blevet så stor at det tager ni timer at slå græs på en havetraktor. Grethe har ikke mange stauder i haven, da hun har masser af rådyr, som mener at haven også er deres, selvom hun nogle gange prøver at skræmme dem lidt væk, for det kan da blive for meget, når de bare spiser hendes sidste blomster, så løfter dyrene knapt nok hovedet, da de ved, at hun gør ikke en kat fortræd. Hun ser hele tiden nye muligheder i haven, og hvis hun lige pludselig har en ide om en ny udsigt, og der skal fjernes gamle kæmper af grantræer, så har hun ingen hjælp, hun gør det hele selv. Tro mig, når jeg siger at der er fjernet træer, så det svarer til en hel skov.
Man kan betegne haven som en park med rhododendrun i massevis (hun har selv formeret dem, er ikke den store indkøber på planteskoler), der er store søer og en forrygende udsigt ud over dal og skov,
det er så flot, og jeg blev fuldstændigt bjergtaget af stedet og Grethe.
I må bære over med at fotografen ikke er den bedste og kameraet heller ikke - suk
Mine billeder yder faktisk ikke haven retfærdighed, for jeg kan slet ikke gengive den udsigt, som der var på stedet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

19 kommentarer:

 1. Hej Bente.Det er da imponerende at holde sådan en stor skøn have alene.Og så i en høj alder.
  Håber også du viser lidt fra Lille Malunds dejlige have.Du ved jo at jeg lige har været der.Og Brædstrup er jo der i nærheden min søster bor.Hilsen Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette. Jeg tænkte faktisk, at du lige havde vist billeder herfra, og det måtte være det. Meen jeg skal nok:-) Haven i Brædstrup og Lille Malund fortjener også at blive vist, de har også hver deres særpræg og deres ejere er nok også det meste af dagen i deres have.

   Slet
 2. Jeg så også Søren Ryges udsendelse og blev vildt imponeret over Grethes fortælling. Bla hvordan hun kravlede rundt og rensede den store sø op... Dengang besluttede jeg at den have måtte jeg altså se, men det er nu ikke lykkedes endnu. Så er det dejligt at blive mindet om den og få et lille kik her på bloggen.

  Lille Malund har jeg også lige besøgt (faktisk inspireret af Jette), også en dejlig oplevelse.

  Hvad med samlerhaven i Brædstrup, kan vi ikke også få lov at kigge ind der??

  havehilsner fra fru friis :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg skal nok lave et nyt indlæg en af de nærmeste dage med de andre to haver.

   Jeg havde sådan en dejlig dag, og haverne kører stadig rundt i hovedet på mig. Jeg elsker havevandringer:-)

   Slet
 3. Haven ser dejlig ud og det er imponerende, at den kun bliver holdt af een ældre kvinde. De er seje de quider, og så nogle mere end andre!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg går stadig og spekulerer på, hvordan hun bærer sig ad med at fælde de store gamle grantræer....men pyramiderne er jo også en gåde:-)

   Slet
 4. Der ser skøøøønt ud - det er jo nærmest en slotspark. Utroligt, at hun kan holde alt det selv.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var virkelig en park også med udsigt udover skov og dal, men også med mange rum i haven:-)

   Slet
 5. Jeg har ikke set S.R.'s udsendelse, men må kunne ses på nettet. Det er lige en have efter min smag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes kun at jeg kan finde nogle ord omkring Søren Ryge og Grethe på DR, men ingen video...men måske er jeg en klump til det:-)

   Slet
 6. Jeg har set den udsendelse flere gange, og har også altid ønsket mig at se den have. Hvad med at vi lavede et jysk blogtræf til haven næste år? Er det ikke en god idé?

  SvarSlet
  Svar
  1. jooovv...det kunne faktisk være et godt sted at mødes, der er i hvert fald plads nok...og det er vel nogenlunde midt i jylland. Tror du at der nogen som er med på det eller er der blogger træf i Kolding igen?

   Slet
  2. Ja jeg tror godt, vi kunne samle nogen der. Du kan evt. lave et indlæg om det, bestemme en dato og lad os så se, hvad der sker.
   Jeg foreslår snart et par datoer for blogtræf på Samsø.
   Jeg ved ikke om vi skal have blogtræf igen i Kolding, det er hyggeligt nok, men jeg synes, det er for forvirrende, fordi vi alle sammen også skal nå at handle og se alle boderne, så personligt vil jeg foretrække en tur til Grethes have, hvor vi mødes dem som kan. Det skulle nok kunne samles 10-15 personer, tror jeg.
   Mine træf bliver midt i maj og sidst i juni. Så du kan evt. foreslå i august, eller hvad mener du?

   Slet
  3. God ide.
   Jeg synes også Kolding var lidt forvirrende, fordi der var så mange andre ting. Man skulle handle, mødte et hav af mennesker man kendte, der var foruden blogtræf også diverse havefora træf.

   Slet
  4. Jeg var der også selv i Kolding, men fik kun hilst på et par stykker, og jeg syntes at det var lidt akavet at mase sig ind i flokken og sige hvem man er...man er vel lidt genert, så derfor tror jeg også at det vil være bedre at mødes et sted, hvor der ikke er marked og andet godtfolk:-)

   Jeg har det lidt svært med at finde en dato, da jeg ved at Grethe helst vil vise haven frem om foråret, da det er der, den topper. Men jeg synes bestemt også at den er værd at se på dette tidspunkt.

   Hvad med sidst i august? Midt i august plejer jeg selv at være ophængt med fødselsdage og havearrangementer i Aaskov Havekreds.

   Slet
  5. Du har helt ret, det kan føles lidt akavet, når man ingen kender og så bare skulle mase sig ind i flokken. Jeg var jo så heldig, at nogen af dem have været ovre hos mig, så jeg kendte nogen stykker af dem.
   Så helt sikkert god idé at holde det et sted uden plantemarked, men med plantebytte hinanden imellem.
   Hvis Grethe helst vil i foråret, vil jeg foreslå 4. eller 11. maj, så tror jeg, at jeg tager 18. eller 25. maj, mon ikke vi kan samle nogen begge steder, det er ikke sikkert, det bliver de samme, men lad os prøve. Der er jo heller ikke noget i august, så mit forslag kan også være 24. august, hvad mener du om de datoer?

   Slet
  6. Det er en tid med konfirmationer, den 4 eller 5. maj skal jeg nok til konfirmation og den 10. maj kunne være ok, men det er jo Kr. Himmelfartsferien, det kan vel være svært at samle folk i ferietiden, selvom jeg ved at det lykkedes for dig:-)Holdte du ikke bloggertræf i helligdagene?
   Bedste dato for mit vedkommende er nok den 24. august eller 31. august...hvad mener du?

   Slet
 7. Det er fint med mig i august, der sker ikke så meget andet, og haven er ikke helt så pasningskrævende.
  Foråret foreslog jeg kun, fordi du skrev, at Grethe helst vil vise den frem i foråret, men hun har garanteret også fine ting i eftersommeren, det ved du jo, når du lige har været der.
  Jeg synes, du skal tale med hende om det og så skrive et indlæg, så vi kan finde ud af, om der er mange interesserede, det tror jeg, der er.
  Jeg tænker også på, at det er dyrt at komme til Samsø, så kan de, der ikke har råd til det, tage med i Grethes have. Det er så træls at se, andre holder blogtræf, og man ikke selv kan komme med.
  Det var i Kr. Himmelfartsferien, jeg havde blogtræf, vi var 17, det var helt fint.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg prøver at sætte gang i noget i løbet af de næste par uger:-)

   Slet