lørdag den 26. oktober 2013

Geoginerne

Det gør faktisk lidt ondt på mig, når jeg i øjeblikket graver geoginerne op og brutalt klipper de saftige stilke af, for de blomstrer så flot endnu. Her på egnen har der nemlig ikke været nattefrost endnu, så de blomstrer stadig på livet løs.
Men når man nu har flere hundrede geoginer, som skal graves op, lægges i kasser, tørres foran fyret for til sidst at overvintre i kælderen, så er jeg næsten nødt til at få begyndt nu.
Fie Fis hopper op i trillebøren for at få min fulde opmærksomhed, arbejdsro får jeg aldrig, når både hund og katte synes at jeg også skal huske dem.
Lige nu er det de små lyserøde geoginer, som jeg bruger som fyld blandt stauderne, som jeg tager op. De er faktisk ved at være afblomstrede, så det gør knapt så ondt at tage dem op, men hvor ser det dog bart ud bagefter.
Geoginerne, som gror foran hønsenes campingvogn står stadig flot blomstrende. Her har jeg sat alle mulige forskellige slags, som jeg ikke lige syntes passede til nogle af staudebedene. Men hønsene måtte gerne få glæde af farvepragten.
Men måske er hønsene bare ligeglade, de går kun op i spiselige ting, og geoginerne får de ikke lov at spise
 

16 kommentarer:

 1. Den lille, lyserøde dahlia har jeg haft i en krukke og ikke været alt for vild med, og så dog; men det var da en god idé at bruge den som bunddække.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også haft skiftende meninger om den lille lyserøde, men synes efterhånden at den gør sig godt som fyld mellem stauderne, især her om efteråret hvor mange stauder har tabt glansen, så dukker den faktisk frem og gør det, den er god til.

   Slet
 2. Flere hundrede geoginer, det lyder helt vildt - især når de skal grave op. Jeg synes, de er skønne, men gider ikke rigtig det med opgravningen. Jeg har ikke et køligt frostfrit rum her til opbevaring hverken til knolde eller planter, så på den måde bliver jeg også nødt til at begrænse mig.
  Fortsat god arbejdslyst med opgravningen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg spekulerer også på hvert efterår, om jeg da virkelig gider besværet med geoginerne. Det er såmænd ikke gravearbejdet, som er værst. Det er opbevaringen, jeg hader at kælderen skal svines til med knoldene, men det er det bedste opbevaringssted, som vi har.
   Ellers passer geoginerne jo sig selv fra de kommer i jorden til de skal op. Der er praktisk talt intet ukrudt, når du har haft geoginer, men de jo også i familie med kartoflen.

   Slet
 3. Jeg er også i gang med at grave vore georginer op. Her er de færdige. Vi har dog slet, slet ikke så mange som dig, men lige nu synes jeg, at vi har nok. Jeg vil dog slet ikke undvære dem.
  God arbejdslyst.
  Fint billede af katten og hønsene. Jeg vil nu ikke ha´, at vore høns løber rundt i haven. De laver masser af huller.
  Tak for kigget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mine høns er nu fotograferet i hønsegården, hvor de altid er. De måtte nu gerne være lidt fritgående i min æblehave, men jeg stoler ikke på mine rovdyr af katte eller musvågerne, som patruljerer min have hver dag, så derfor er hegnet mere af sikkerhedsmæssige grunde for mine høns. Ræven er der jo nok også:-)

   Slet
  2. På denne tid af året skal du nu ikke være bange for musvåger. De tager mindre dyr og kun hvis de er meget sultne forsøger de sig på høns. Katte er normalt heller ikke noget problem for store høns, kun kyllinger.

   Slet
  3. Du kender ikke mine katte, og det er jo dværghøns:-)

   Slet
 4. You have a beautiful garden. Colors are wonderful now, in the autumn. xo Jenny

  SvarSlet
  Svar
  1. Hi Jette
   You're right, the colors are really intense right now, but the leaves will also soon be gone. In a matter of a few days the colorshow will be over, so I am really enjoying it now.

   Slet
 5. Hej Bente.Hold da helt op siger jeg bare.For du har da godt nok mange dahlia......og sikke et arbejde med at grave dem alle op og rense dem.....godt at du har en kælder til opbevaring.God søndag knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette. Jeg har egentligt ikke selv tænkt over, at jeg skulle have mange geoginer, for jeg kender mange omkring mig, som virkelig må siges at være samlernørder af geoginer. Jeg har kun lidt som fyld i bedene, og så har jeg resten, som ville være for vulgære at sætte i staudebedene. Men foran hønsehuset må de gerne udfolde sig i alverdens tivolifarver:-)

   Slet
 6. Hei! Ja, det gjør litt ondt når georginene må inn i kjelleren. Jeg synes en del av dem er rene mirakler. Så jeg er nok litt hekta på dem.
  For noen år siden hadde jeg en hagehund som var med overalt hele tiden. Nå er det Miso som er hagekatt. Liker det veldig godt. Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Når man kigger på en geogin i pompom udgave, så er det helt utroligt, at naturen kan lave en så perfekt blomst.
   Det er bare så dejligt med lidt selskab i haven i form af hund eller kat, også selvom de kræver lidt opmærksomhed:-)

   Slet
 7. Hold da op et kæmpearbejde du har for dig der. Men georginerne er så skønne at de er det værd, synes jeg.
  Jeg har for nylig lavet et indlæg på min blog om hvordan jeg opbevarer mine plantet i potter i mit opvarmede drivhus, hvis du har lyst til at kigge :-)
  Hvor er det en skøn idé at jeres høns bor i en camoingvogn. Hilsen Hanne i Haven

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der er lidt arbejde i det, og lige i øjeblikket synes at dagene går med forældremøder og andre ting, så jeg mangler meget endnu.
   Jeg er lidt misundelig på dit fint isolerede drivhus, og så med varme, men jeg kan vist godt opgive det lige nu med vores drivhus, for det kræver vist at få det tætnet lidt, altså nye glas hist og pist, inden det kan betale sig.
   Ideen med campingvognen kom simpelthen, fordi at jeg ikke havde andet, min mand ville absolut ikke have høns i vores gamle staldbygning, og så var der ikke andre muligheder end campingvognen. Og jeg vil gerne sige, at den er simpelthen skabt til høns. Bænkene fungerer som redekasser, og så er den også rimeligt isoleret, dog ikke helt frostfri, men okay til hønsene.
   Kh Bente

   Slet