torsdag den 10. januar 2013

Oh skræk...buksbomsvamp?

Her om vinteren går jeg ikke rundt i haven hver dag, og derfor har jeg slet ikke opdaget at en række buksbom kugler er blevet syge. Jeg blev lidt rystet i går, da jeg så at der manglede blade på en masse buksbom, som gror klods op hinanden, jeg havde håbet, at de med tiden kunne blive til en boblebad af buksbom, men nu...suuk.
Er der nogle af Jer, som kender til hvordan buksbom svampen ser ud? Jeg har googlet og har set billeder heraf, men er ikke helt overbevist om, at det er buksbom sygen, men uanset hvad så tror jeg har de har fået dødsdommen, og jeg må vist ud og grave dem op og brænde dem for en sikkerheds skyld.
Jeg ville stå og stortude, hvis min gamle bamser af buksbom gik ud, og jeg har oven i købet selv formeret dem i sin tid. Jeg samlede nogle udtørrede kviste op fra min søsters grenbunke, som bare skulle brændes. Buskbomrødderne havde lagt uden jord i ca. en måned og var godt tørret ud. Men jeg tog chancen og plantede dem, og se hvilke basser, de er blevet til i dag.

18 kommentarer:

 1. Hej Bente. Det gør mig ondt, hvis det virkelig er Boxbomsygen dine planter er ramt af. Jeg har en hel masse i min forhave, som jeg synes ser lidt forkerte ud, men de er mere orange end grønne - De har ikke tabt bladene - endnu da!
  Under en række kuglekirsebærtræer har jeg mange planter, der danner en stor grøn kasse. Des foruden har jeg kugler. Jeg frygter denne svamp, for det er vel det, det er? Det er ikke altsammen grøn glæde, der følger også lidt ærgelse med til at have en oase, man elsker - ikk?
  Er det ikke dejligt, vi nu forlængst har passeret vintersolhverv og dagenne bliver længere og lysere. Snart skal vi igen til at se grønne spirer og knopper. Jeg kan næsten ikke vente.
  Tak for, at jeg måtte komme ind i dit univers, det er altid spændende at se, hvad andre kan og gør. Glad hilsen fra Bibi fra Almind

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bibi fra Almind
   Mine buksbom har også nogle gange været lidt blege og måske lidt orange i det, men jeg tror at det er når de mangler lidt gødning.
   Det kan bare ikke gå hurtigt nok mod de lysere tider, jeg synes at der har lagt en tung grå og diset dyne over Danmark den sidste uge, i dag var der heldigvis solskin og blå himmel igen:-)
   Kh Bente

   Slet
 2. Uha, jeg tror - uden at være ekspert - ikke det er svampen. Havde Haven ikke indlæg i årets løb???
  Er du medlem af haveselskabet ville jeg øjeblikkeligt sende eksperter mail med mange fotos. Vil jo også være top ærgerlig at grave de stakler op, hvid de blot er lidt influenzaramte...

  Men dejlig aften trods alt fra
  Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. JO, jeg er medlem af haveselskabet, sidder faktisk i bestyrelse:-) jeg har også tænkt mig at spørge dem, men tænkte at med så mange bloggere, så må der være lidt ekspertviden at hente her;-)
   Jeg har virkelig heller ikke lyst til at finde spaden frem!
   Kh Bente

   Slet
 3. Jeg har ikke den store viden om buksbom sygen, men her i sommer snakkede jeg med en dame, der påstod, at hun havde haft nogle, der var kommet sig igen, så måske er der håb. Jeg har selv prøvet på at undgå, at købe dem i forretninger og kun fået nogle hos folk, der selv laver dem, jeg håber på den måde at kunne undgå det. Vi har i efteråret selv lavet 500 små planter, som vi skal bruge i vores kommende skærehave. Vi har ikke prøvet det før, men de er da stadig grønne, så måske lykkes det.
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har læst lidt om buksbom sygen, og har set mange fotos og alligevel er jeg ikke sikker på, om det drejer sig om dette hos mine kugler.
   500 små buskbom, det er flot. Jeg synes, at det tager mange år at lave dem, så det er virkelig synd, hvis vi i Danmark skal ende med buksbom død - vi må krydse fingre.
   Kh Bente

   Slet
 4. Hej Bente.
  Store flotte buksbomkugler du har. Jeg håber ikke du har svamp andre steder, end i den lille bitte plante, hvis det er svamp.
  I dag har det været højt solskin i det syd- og sønderjyske. Men en bidende kold vind. Nu bliver det spændende at se, om vi virkelig skal til at have sne igen, selvom vi er ved at få forårsfornemmelser efter en grå og kedelig periode, hvor det dog hjalp at bruge julelys.
  Venlig hilsen
  Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var nu ikke kun en, at jeg har sygdom i, jeg tror at der er ca. 20-25 kugler i forskellige størrelser, som står meget tæt, de største er ca. 75 cm høj, så jeg er meget træt af det:-(
   Selvom jeg længes efter foråret, så hellere lidt kulde og blå himmel end den grå dyne´over landskabet, som har været her en stykke tid. Der er kun en god ting ved december og det er juleriet, som kan få os på andre tanker.
   En ting er dog sikker - det skal nok blive forår igen:-)

   Slet
 5. Jeg er bange for at må skuffe dig. Det ligner meget et svampeangreb. Jeg mener at have læst i en haveblog først på året 2012, hvordan man kunne tage en gren ind i en plastikpose og lade ligge lunt, så ville man kunne se svampen sætte sporer. Men jeg kan ikke huske hvilken blog, det var.
  Pas på ikke at slæbe smitten til de raske kugler med redskaber og fodtøj. Svampen har hærget i Holland og Tyskland i flere år. Derfra har vi fået den. Plant kun planter fra private sunde haver. Jeg har set salgsplanter udenfor butikker, hvor ½ delen var syge. Har man købt buksbom inden for ca 5 år, skal man være ekstra opmærksom på visne blade, der breder sig i busken.
  Orange blade er ofte gødnings- og vandmangel(især i fuld sol)

  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der er vist ikke nogen udvej for de syge buksbom, for det vil nok være dumt, at se tiden an om de kommer i bedring.
   Mine gamle buskbom, som jeg har vist billeder af i indlægget, står ikke lige i nærheden af de syge, og hvis de blev smittet, så ville jeg som sagt stortude - så spaden må vist findes frem.
   Heldigvis har jeg læst, at det er et godt tidspunkt at begrænse skaderne, da sporerne ikke trives på samme måde i vinterhalvåret.
   Kh Bente

   Slet
 6. Hej Bente.Hvor jeg føler med dig.Har selv en del buskbom som jeg selv former.men indtil nu har jeg ikke været udsat for svampesygdomme.
  Jeg krydser fingre for at der ikke er sygdom i dine buskbom.knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Af en eller anden mærkelig grund, så tror man aldrig at det rammer en selv, alle de frygtelige sygdomme (hvad enten det gælder planter eller en selv). Jeg troede heller aldrig at jeg ville få dræbersnegle, og gik nærmest i chok, da jeg opdagede den første røde slimdjævel i haven, og så gik den vilde sneglejagt ellers i gang.
   Nu krydser jeg bare fingre for at buksbom sygen ikke rammer de gamle storbladede bamser af buksbom:-)
   Kh Bente

   Slet
 7. Inden du griber spaden så test om det ER den slemme virus:

  http://countryliv.blogspot.dk/p/test-dine-buxbom-for-svampesygdommen.html

  Håber du er heldig og det ikke er sygdommen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det Esther - hvor er det dejligt, at komme med problemer og spørgsmål her i bloglandet - gode råd og tips myldrer ind:-)
   Kh Bente

   Slet
  2. Jeg har nu lavet testen med buksbom i lukket plasticpose sammen med lidt vådt i et par dage - ingen sporer!
   Men hvad er det så??

   Slet
 8. Er vild med buksbom - og hvor ser dine store og flot grønne ud! Håber du vinder kampen mod svampen!
  Jeg higer også efter forår, men synes nu også sneen er smuk, når den er nyfaldet. Og forårsblomsterne blomstrer alligevel ikke endnu...
  Jeg er spændt på, om frøene fra dig, vil spire i år...

  Kh Lene

  SvarSlet
  Svar
  1. Det håber jeg også:-)
   Jeg glæder mig også som et lille barn til foråret, og de lyse timer bliver jo faktisk længere for hver dag.
   Valmuer er noget af det nemmeste, hvis bare du husker at så på friland, så de skal nok komme, ellers ved du hvor du kan få flere:-)
   Kh Bente

   Slet