lørdag den 27. oktober 2012

Så kom frosten

Hvor er sådan en frostmorgen dog smuk
Vortemælkens blade ligner en blomst i sig selv med rimfrosten
Selv i frost er kongerne stadig smukke, men kan de nok heller ikke klare meget mere..
En rose så skøn
Det blev en kæmpes død, nu skal jeg have dækket Gunneraen
Alunroden får en helt anden karakter
En vordende konge..(Kongelys)
Mig:-)
 
 
 
 
 

Blomsteralle'en i oktober

Blomsteralle'en er blevet kedelig her i oktober, der er blevet tyndet voldsomt ud mellem stauderne, siden at jeg har taget geoginerne op, som gav en god tæthed og fylde i alle'en. Bladene skal snart rives væk fra gruset, men der kommer jo mange endnu. Sommerblomsterne er også på retur, og efterhånden er der kun Sankt Hans urt, som giver lidt farver. Jeg anlagde bedene i alle'en i det tidlige forår, og derfor mangler jeg stadig at gøre den mere fyldig og det er også planen at de skal være meget bredere på begge sider og kantes af med en boblende kant af taks og buksbom og måske nogle andre buske, som alle skal formes til kugler...drømme drømme....jeg har lige det færdig billede inde i mit hoved, men mon ikke det tager 10 år inden det begynder at ligne min drøm...suuk.
Jeg har kun en geogin tilbage i alle'en, som jeg ikke har taget op endnu, da den indtil i dag hvor frosten kom, har blomstret flittigt.

Nu skal jeg ud og fælde en masse små baby træer, som skal bruges til espalier til et bryllup idag. En af mine kollegaer skal giftes på denne dejllige lørdag med solskin...så jeg har lige lidt forberedelser til et globryllup.

Fortsat god lørdag:-)

søndag den 21. oktober 2012

Hjortetakstræet i flammer

Hjortetakstræet bliver bare flottere og flottere for hver dag, ligenu er den mest orange inden den går over og bliver ildrød og så til sidst mørk bordeux. Nogle gange når den dog ikke at blive helt rød inden blæsten har taget bladene, det kan være et spørgsmål om dage eller timer inden det strålende syn pludselig er væk, så det er med at nyde det nu. Den er dog også flot uden blade, hvor den bare står med sine store blomsterstande i vinrøde farver. Hvor ville jeg ønske at jeg havde et lidt bedre kamera, som bedre kunne fange intensiteten i farverne på træet .......og med et bedre zoom, men min mand gav kun 1 kr. for kameraet, og man kan jo købe mange mange planter for et godt kameras pris! Så jeg lever lige lidt med kameraet endnu.

Hjertetræet står i samme bed og er stadig meget ung, og jeg har ikke oplevet endnu, at det er blevet ildrødt, som jeg ved at det kan blive, men måske skal det have en vis alder inden det går i flammer, men jeg synes nu også at den gule farve er flot og træet dufter af et helt bageri i øjeblikket....uhmm.. man kan blive lækkersulten af en lille tur i haven
 
Fortsat god søndag her på den sidste dag i efterårsferien:-)
 

fredag den 19. oktober 2012

Kongelys for første gang

Jeg har fået mange nye stauder i haven i år, som jeg ikke har haft før, men nogle af de stauder, som jeg er blevet aller mest glad for, er den store gule kongelys med de grålige blade. Jeg fik nogle frø af en haveven, og såede dem i foråret eller var det efteråret? Hen over sommeren har jeg gået og kigget efter om der ikke snart kom gang i dem, men jeg kunne ikke se skyggen af dem. Jeg kiggede i det forkerte bed, utroligt nok kunne jeg ikke en gang huske, hvor jeg havde sået dem. Pludselig skød der nogle små kongelys op med raketfart i lavendelbedet, men jeg havde ikke lige forestillet mig at det var der de skulle trone (selvom jeg må selv jo have sået dem der!!!), men nu synes jeg at de passer perfekt til bedet med deres farver og spir. Da de er kommet så sent, står de stadig smukt blomstrende uden at være brune og summende bier besøger dem flittigt også selvom det er blevet efterår.

 
 

Ynkelig pjevs

Endelig har jeg fri og så er det regnvejr, men det har nu ikke afholdt mig fra at gå i haven. Jeg har nogle trælse ting, som jeg skal have overstået i haven. Geoginerne er alle gravet op pånær en, som stadig er så flot i blomst, så det arbejde er jeg da heldigvis næsten færdig med. Men jeg har et lærketræ, som jeg beskærer en gang om året, og det er ikke spor nemt, da det gror på en forhøjning. Jeg må stå på en stige og kæmpe med de strittende grene. I år blev jeg faktisk så irreteret på træet, at jeg gik helt amok med at beskære den, så meget at den nu ser meget ynkelig ud, men pyt, den skal nok blive pæn igen. Fohåbenligt også til næste år.
Træet skal ikke være formet som en kugle, jeg kan faktisk aller bedst lide træet, som den var lige før jeg gik i gang med saksen, her havde den lange bløde skud, som gav en romantisk virkning.
Jorden under lærketræet er blevet lidt bar, da jeg har plantet hele bedet om, nu gror der små græsser og i kanten er der lammeøre og så en grå stenbedsplante, som jeg har hørt bliver kaldt for hønsetarm, selvom det er et navn jeg forbinder med et ukrudt. Jeg har en plan om at der skal være en masse buksbom kugler mellem græsserne, så hele bedet kommer til at boble under lærken....meen man skal have tålmodighed:-)
Ynkelige pjevs
 
 

søndag den 14. oktober 2012

Sjældne gæster i haven

Jeg elsker småfuglene i haven og i dag er der den rene mylder af fugle i haven og også af de mere sjældne. Det er et par år siden at vi sidst har haft besøg af isfuglen, i hvert fald som vi ved. Man skal nemlig være heldig for at se den lille hurtige blå fugl, som er forholds vis sjælden. I dag gik jeg rundt med spaden i haven, jeg knoklede med at grave nogle af de sidste geoginer op, pludselig hører jeg den meget skingre fløjten, som er meget karakteristisk for isfuglen, jeg kigger op ser den fare frem og tilbage over vores sø, så står den stille i luften, da den får øje på mig, og vips er den væk.
Jeg har lånt fotoet, da man nok skal være rimelig heldig for at fotografere sådan en fyr.
I sidste uge så jeg en fugl i vores fuglefoderhus, som jeg aldrig har set før, den besøgte foderhuset flere gange i løbet af dagen, og jeg var meget nysgerrig efter at finde ud af hvilken fugl, jeg havde set, så jeg googlede og googlede indtil denne fætter dukkede op, jeg havde besøg af en spætmejse, som heller ikke er så almindelig i Danmark.
Spætmejsen, som besøgte fuglefoderhuset. Dette foto er også lånt.

fredag den 12. oktober 2012

Skønne græsser

Jeg er blevet mere og mere glad for græsser de sidste par år, det giver en utrolig romantisk og blød stemning i haven, når græs er mixet rundt blandt stauderne. På trods af dette køber jeg sjældent græsser, når jeg er på planteskolebesøg eller plantemarked, af en eller anden grund har jeg kun øje for stauder, når jeg er sådan et sted, og så ærgrer jeg mig lidt, når jeg kommer hjem uden de ønskede græsser, som måske ikke så særlig tiltrækkende ud på salgstedet...men lidt græs har jeg da alligevel....jeg har en dejlig svigermor, som gavmildt fylder min trailer flere gange om året med overskudsstauder og græsser. En ting er sikkert, jeg må have mere græs!!
Den lille frøkonge troner på sin piedestal med stribet græs i baggrunden
 
 
 

lørdag den 6. oktober 2012

Smukke farver i klatrevinen

I disse dage kigger jeg flere gange om dagen beundrende på klatrevinen, som dækker hele vores gavl på den gamle stald, den spiller i alle efterårets farver på een gang, og er både grøn, gul, orange og knaldrød.  Den klatrer faktisk helt op på taget, så jeg må op og balancere på en laaang stige en gang om året, for at ave den lidt. Højder er ikke mig og jeg har da også fortrudt mange gange, at jeg plantede den i sin tid, lige indtil her om efteråret, hvor den er aller smukkest, så tilgiver jeg den og klatrer pænt op ad stigen:-)
Fandens Spadserestok får også de samme farver på een gang, og ovenikøbet sammen med hyldagtige hvide blomster. Den er da smuk.
 

fredag den 5. oktober 2012

Lørdag i haven

Jeg glæder mig til denne lørdag, som jeg har planlagt skal foregå i haven - og det uanset om regnvejret så vælger at stå ned i stænger. Jeg skal snart til at kigge til mine krukker, noget skal ind i garagen, andet skal plantes ud af krukkerne eller tages ind i drivhuset. Jeg skal have markeret geoginerne med farver eller navne, for de skal lige have lov at få den først svip af frost, jeg nyder dem så længe som muligt, og derved bliver knoldene jo også størst muligt, de holder jo ikke op med at gro fordi det er efterår, det er kun når frosten kommer, at så er det tid for at blive puttet. Jeg har også et træ, som skal overvintre inde, nemlig en gul trompetkrone, for den er lidt mere sart end sine brødre i rød og grøn udgave. Her er billeder af den røde, tror jeg nok, selvom den da vist er blevet mere gul lige inden den mister de store flotte blade.
 
 
Barkarolen med vanddråber, roserne er nærmest druknet i vand i øjeblikket.
Jeg har stadig gang i nogle få stokroser


Mit smukke ukrudt

Da vi for ca. 17 år siden flyttede ind på Brunshøj, var der ingen have, kun en masse ukrudt og gammel udtjent potintillahæk - og jeg kan ikke udstå potintilla. Det værste ukrudt var ikke skvalderkålen, det var faktisk en vild lyserød snerle. Jeg har prøvet flere gange at slå den ihjel med round up, det er ikke noget jeg bruger meget, men jeg har da afprøvet det på snerlen uden at det hjalp. Jeg kan godt holde snerlen nede, men helt udkæmpe den, det kan jeg simpelthen ikke. Det ville kræve mere ukrudtsmiddel end jeg ønsker at bruge. Det vigtigste jeg kan gøre, er, at begrænse hvor den gror.
Den er jo rent faktisk rigtig smuk, men måden den slynger sig ind i andre planter og buske og overtager dem, det fratager lidt snerlens charme.